Najczęstsze błędy przy projektowaniu kuchni


Kuchnia to dla wielu najważniejsze pomieszczenie w domu. To w niej skupia się pozytywna energia, część z nas zaczyna w niej dzień od pożywnego śniadania czy filiżanki kawy, z kolei inni celebrują wspólne posiłki w gronie rodziny i przyjaciół. Kojarzy się z ciepłem, kusi zapachem i zaraża ciepłą atmosferą.

Jak więc sprawić, by nasza kuchnia była funkcjonalna, spełniała swoją rolę i po prostu… się nam podobała? Wbrew pozorom jej urządzenie wcale nie jest takie proste, zwłaszcza, gdy ponosi nas wyobraźnia i zapominamy o podstawowych zasadach projektowania i użytkowania przestrzeni. Oto lista najczęstszych błędów popełnianych przy projektowaniu kuchni, o których warto pamiętać.

1. Brak projektu kuchni

Podstawowym błędem przy projektowaniu kuchni jest… brak planu. Dlatego zanim zdecydujesz się na modernizację lub zmierzysz z projektowaniem od samego początku, zacznij od odpowiedzenia sobie na pytanie „Jaka powinna być moja wymarzona kuchnia?”. Dobrym pomysłem jest zrobienie researchu w internecie i stworzenie pliku z inspiracjami, np. ze stron firm zajmujących się profesjonalnym projektowaniem kuchni. Jaki styl nas interesuje? Czy zależy nam na wyspie lub marzymy o kuchni otwartej na salon? Na te i inne pytania z pewnością odpowiemy sobie podczas takich przygotowań. Z gotową listą informacji możemy udać się do architektów, którym łatwiej będzie zrealizować nasze plany lub przekonać nas odpowiednimi argumentami do zastosowania innych rozwiązań.

2. Wizja vs rzeczywistość

Przychodząc do projektantów z naszą wizją, musimy być przygotowani na dialog, a niekiedy konfrontację z rzeczywistością. Prawda jest taka, że niektórych pomysłów zwyczajnie nie da się zrealizować w danym pomieszczeniu lub będą one niezgodne z zasadami urządzania ergonomicznej kuchni, np. zasadą trójkąta roboczego. Dlatego słuchajmy porad i bądźmy otwarci na wskazówki, dzięki którym stworzymy kuchnię funkcjonalną, w której przyjemnie będzie się nam pracowało i spędzało wolne chwile. Zaufajmy ekspertom, ale nie rezygnujmy całkowicie z elementów, na których najbardziej nam zależy. O ile to możliwe, spróbujmy znaleźć złoty środek, który zadowoli obie strony.

3. Za mało powierzchni roboczej

Efektowne szafki od podłogi do sufitu z pewnością robią wrażenie, ale nie zapominajmy, że kuchnia w głównej mierze jest miejscem pracującym. Dlatego warto pamiętać o odpowiedniej ilości blatów kuchennych, na których nie tylko przyrządzamy posiłki, ale ustawiamy naczynia czy przechowujemy podręczne drobiazgi, jak np. oliwy, herbaty, przyprawy i zioła w doniczkach. Nawet jeśli wydaje się nam, że powierzchnia naszego blatu roboczego jest spora, narysujmy na niej chociażby urządzenia elektryczne, z których na bieżąco korzystamy w aktualnej kuchni. Może się okazać, że czajnik elektryczny, ekspres do kawy i krajalnica odejmą nam całkiem sporą ilość dostępnej przestrzeni.

4. Niewystarczająca liczba gniazdek elektrycznych

Skoro już przy urządzeniach elektrycznych jesteśmy, pamiętajmy o dobrym rozplanowaniu instalacji elektrycznej. Ponownie narysujmy na blatach miejsca dla naszych przedmiotów, pomyślmy o tym, co będziemy chcieli dodać lub zmienić, a nawet policzmy gniazdka w obecnym pomieszczeniu kuchennym i zastanówmy się, czy są dla nas wystarczające. Zbyt mała liczba gniazdek elektrycznych potrafi zepsuć funkcjonalność kuchni, a co za tym idzie również nasze samopoczucie, zwłaszcza, jeśli lubimy gotować i spędzamy w kuchni dużo czasu. Pamiętajmy też o gniazdkach na sprzęt w zabudowie, które powinny być zaplanowane zgodnie z projektem kuchni.

5. Niewiele miejsca do przechowywania

Czasem za bardzo skupiamy się nad wizualną koncepcją kuchni, niż praktycznymi rozwiązaniami, w efekcie czego możemy mieć za mało miejsca na wszystkie nasze przedmioty. Warto spisać sobie w punktach czego nam brakuje i co najbardziej przeszkadza nam w obecnej kuchni, by następnie zadbać o jak najefektywniejsze wykorzystanie dostępnej przestrzeni w nowym miejscu. Pamiętajmy, by zaplanować miejsce dla wszystkich przedmiotów i produktów kuchennych, tak, by nie zajmowały nam cennego miejsca na blacie roboczym. Odpowiednia liczba szuflad, szafek i schowków pozwala zachować ład i porządek i jest kluczem do stworzenia funkcjonalnego i przyjaznego dla oka miejsca

6. Niewłaściwe oświetlenie

Jak w całym mieszkaniu, projektowanie oświetlenia w kuchni jest niezwykle istotnym elementem urządzania naszej przestrzeni. Właściwe rozmieszczenie oświetlenia powinniśmy planować na równi z funkcjonalnością naszej kuchni. Wbrew pozorom,  najmniej ważne jest oświetlenie górne, którego światło powinno nam wystarczyć jedynie do poruszania się po kuchni. Zbyt jasne spowoduje, że będziemy zasłaniać cieniami naszego ciała blat roboczy, przy którym spędzamy najwięcej czasu. W zupełności wystarczą nam tradycyjne lampy sufitowe z oprawami rozpraszającymi światło czy zawieszone na linkach i szynach halogeny, które dodatkowo optycznie wydłużą wnętrze. Kluczem dobrze oświetlonej kuchni jest dobre rozplanowanie oświetlenia funkcyjnego w postaci halogenów, świetlówek oraz taśmy LED-owej, które idealnie sprawdzą się w kuchni nad blatem, kuchenką czy zlewozmywakiem. Nie zapominajmy też o kwestii finansowej – w kuchni potrafimy spędzać nawet po kilka godzin dziennie, dlatego jeśli możemy, wybierzmy oświetlenie energooszczędne, które zmniejszy nasze rachunki za prąd.

7. Przestrzeń nad górnymi szafkami

Coraz chętniej projektujemy nowoczesne kuchnie z wiszącymi szafkami nad blatem. To praktyczne rozwiązanie pozwala nam swobodne dotarcie do przedmiotów, z których często korzystamy w kuchni, jak np. szklanek, misek czy nawet talerzy. Poziomie szafki prezentują się niezwykle atrakcyjnie, ale warto się zastanowić, co zrobić z wolną przestrzenią nad nimi. Najczęstszym błędem jest pozostawienie pustego miejsca na tak zwane kuchenne „drobiazgi”, np. wazony czy kosze wiklinowe, które będą się tam wyłącznie kurzyć. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie zabudowanie kuchni kolejnym ciągiem szafek do samego sufitu, co stworzy dodatkowe miejsce na przechowywanie akcesoriów.