Piekarnik parowy w nowoczesnej kuchni.


Nowoczesna kuchnia bez piekarnika? Nie ma mowy! Pytanie jednak, jaki wybrać? Gazowe powoli odchodzą do historii. Jeśli jednak myślisz, że do wyboru masz tylko klasyczne piekarniki elektryczne – w wersji do zabudowy i wolnostojące – poznaj piekarniki parowe. Te zaawansowane urządzenia, do niedawna stosowane wyłącznie w restauracjach, teraz dostępne są także w wersji domowej. Teraz szybko przygotujesz zdrowy i smaczny posiłek. 

Czym są piekarniki parowe? Jak działają i jak wybrać najlepszy? Oto kilka wskazówek, które pozwolą Ci podjąć decyzję.

Piekarnik parowy, czyli co?

Piekarnik parowy, a dokładniej – konwekcyjno-parowy, to urządzenie, które łączy najważniejsze atuty klasycznego piekarnika elektrycznego z tymi wyróżniającymi parowar. Co daje dodatek pary wodnej, która może być emitowana wewnątrz piekarnika? Para pozwala:

  • przygotowywać posiłki jeszcze zdrowiej – w takim piekarniku możesz np. „gotować” i „dusić” na parze mięso, warzywa i inne składniki, nie używając do tego tłuszczu lub znacznie ograniczając jego ilość,
  • zwiększyć soczystość przygotowywanych potraw – zapomnij o przesuszonym mięsie czy przypalonej zapiekance,
  • wydobyć intensywniejsze aromaty z dań,
  • zachować w pożywieniu więcej witamin i składników odżywczych niż podczas gotowania / smażenia,
  • efektywnie odgrzewać dania – spełniając swoją rolę znacznie lepiej (i zdrowiej) niż kuchenka mikrofalowa,
  • sprawnie i bezpiecznie odmrażać potrawy.

Co ważne, parę piekarniku można zastosować, ale nie jest to konieczne. Dostępne są więc także wszystkie klasyczne funkcje pieczenia i grillowania. Oznacza to, że i „ugotujesz” w nim zdrowe warzywa do obiadu, i upieczesz chrupiącą, aromatyczną pizzę.

Jak wybrać odpowiedni piekarnik parowy?

Na rynku dostępnych jest już bardzo wiele piekarników parowych. Dlatego warto się wybrać do sklepu, w którym można skorzystać z porad eksperckich na ich temat. Dobry przykład to sklep PiekarnikiParowe.com, który znajdziesz w centrach Home Concept. Rozmowa ze specjalistą to najszybszy sposób na wybranie właściwego produktu.

Na jakie elementy należy zwrócić uwagę?

  • Typ konstrukcji – czy potrzebny Ci piekarnik parowy wolnostojący, który ustawisz np. pod płytą grzewczą, a może do zabudowy – który stanie się integralną częścią mebli kuchennych?
  • Moc – jest istotna zarówno z uwagi na wydajność piekarnika, jak i pobór prądu. Obecnie dostępne są na rynku urządzenia o mocy oscylującej mniej więcej w granicach 1,75 – 3,5 kW.
  • Panel sterowania – powinien być jak najbardziej intuicyjny i łatwy w obsłudze, a jednocześnie dawać dostęp do szerokiej gamy funkcji. Wyświetlacz elektroniczny to absolutna podstawa, jednak na rynku są też dostępne urządzenia ze sterowaniem elektroniczno-mechanicznym, które mogą być nieco tańsze.
  • System czyszczenia piekarnika – najlepsze modele oczyszczą się niemal samodzielnie, wystarczy je tylko ustawić na odpowiedni program.
  • Klasa zużycia energii elektrycznej – istotna z uwagi na koszty eksploatacji urządzenia. Szukaj piekarników parowych klasy energetycznej od A+++ (najbardziej ekonomiczne) do A. Litery B, C oraz D wskazują na wysokie zużycie prądu, a co za tym idzie, urządzenie takiej klasy może generować wyższe rachunki za energię.
  • Dostępność funkcji dodatkowych – wybierz te, które będą dla Ciebie przydatne, np. automatyczne czyszczenie, piroliza (specyficzna forma czyszczenia automatycznie usuwająca też cząstki organiczne), termoobieg, termosonda (pozwalająca określić temperaturę wewnątrz potrawy), programy pieczenia (np. dostosowane do pieczenia pizzy itp.).

A co z ceną? Choć inwestycja w piekarnik parowy jest nieco wyższa niż w klasyczne urządzenie elektryczne, w rzeczywistości zastępuje ono trzy sprzęty: piekarnik, mikrofalówkę oraz parowar. Dlatego warto na niego wydać odrobinę więcej – zyskując nowoczesny sprzęt na lata.

Jeśli chcesz poznać bliżej możliwości piekarników parowych, zajrzyj do Home Concept i obejrzyj je „w akcji”!